12.01.2013

Parmaksız eldivenim

 Her ne kadar örgüde çok iddialı olmasam da 6-7 yaşından beri örmüşlüğüm de vardır. O yaşlarımda yaşadığımız köyde en çok gördüğüm ve hatırladığım el işi manzarası (özellikle kış günlerinde) kirmenle yün eğiren ve eğrilen yünle çorap ören kadınlar. Çok hoşuma giderdi o görüntüler. 5 şişle örgüyü o zamanlardan hatırlıyorum ama hiç örmemiştim. Bu nedenle kolay bir şey örmek istedim ve bu parmaksız eldivene başladım. İpim ve şişlerim ince olduğu için 48 ilmekle başladım ve ilmekleri 4 şişe paylaştırdım.






5 Cm. iki ters iki düz lastik ördüm. Daha sonra hem düze hem de 2 ilmek kahverengi 2 ilmek mavi örerek 2 sıradan sonra mavi ipe geçtim. 10 Cm. düz ördükten sonra başparmak boşluğu için geri dönerek 7-8 sıra ördüm. Boşluğu birleştirerek 2 sıra daha düz ördüm.





Tekrar kahverengiye ve lastiğe geçtim. 5 Cm. lastikten sonra da bitirdim.









Giydikten sonra anladım ki parmaksız eldiven giymek çok rahatmış. Parmaklar açıkta kaldığı için parmaklı eldivenlerde yaşanan kavrayamama hissi yaşanmıyor. Herşeyi yapabiliyorsunuz :-)

Ben 5 şişle örmeyi hiç kimseye sormadan, kendi kendime öğrendiğim için çocuklar gibi sevinerek ördüm. Umarım örmek isteyenlere bu yazımla yardımcı olabilmişimdir.








14 yorum:

  1. Çok güzel olmuş :) Ben de hiç denemedim 5 şişle örgüyü annanemler hep çorap patik falan örerler de hayranlıkla izlerim ama ben 5 şişi elimde bile tutmadım :) Çok güzel olmuş şekli ve rengi de çok beğendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şenay örgüye başladıktan bir süre sonra şişler insanın elinde yerini buluyor ve kolaylaşıyor.Tavsiye ederim ve teşekkür ederim.

      Sil
  2. Çok güzel olmuş ellerine sağlık , bana çok zahmetli gelir 5 şiş , ama sanki yukarıdaki fotoyu gördükten sonra dünyanın en kolay örgü yöntemi gibi hissettim :) güle güle kullan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda Şenay'a da yazdım. Örgüye başladıktan bir süre sonra şişler elde en uygun yeri buluyor ve kolaylaşıyor. Tabiki 2 şiş kadar seri örülmüyor ama zevkli.
      Çok teşekkür ederim ziyaretin ve yorumun için :)

      Sil
  3. cok guzel olmuş canım..bende 5 sısle ormeyı kendım ögrendım demek bır sure sonra örgude de asama kaydedılıyor:))9

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de tecrübe dedikleri bu aşamalar Serpil'ciğim. Teşekkür ederim :)

      Sil
  4. Çok güzel olmuşlar, bir ara annem de merak sarmıştı bu eldivenlere.. :] Her yer renk renk eldiven olmuştu.Hala da duruyorlar. :] Ama seninkinin renkleri çok hoş olmuş. :] Mavi ve kahverenginin birbirine yakışacağını tahmin etmezdim. Ama oluyormuş işte. :] Tekrar ellerine sağlık. :]

    YanıtlaSil
  5. çok güzel olmuş, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. bunun iki şişle örülenini örüp sonra da dikip yaptım, ama seninki daha hoş durmuş. 5 şişle daha şık duruyor. eee benim annem beş şişle ne çoraplar örüyor ben ona niye ördürmedim şimdiye kadar yahuu dememe neden oldun :)
    benim jeton yeni düştü bee !!
    ellerine sağlık çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  7. Senin jetonu parlatmak lazım Filizciğim. Öyle bir annen var ve değerlendirmiyorsun ;-)
    Çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  8. he valla jetonlu telefonlar kalkınca benim jetonda paslanmış canım :)
    iyi bir parlatıcı lazım :)

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık çok güzel olmuş,ben de 5 şiş ile örmeği zor da olsa öğrendim,yanlız takıldığım konu şu parmak nasıl yapılıyor.

    düz ördükten sonra başparmak boşluğu için geri dönerek 7-8 sıra ördüm. Boşluğu birleştirerek 2 sıra daha düz ördüm.

    Bu bölümü anlamadım desem kızmazsın inşallah.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil