14.01.2013

Örgü örneği açıklaması


 Bir kaç günden beri internette dolaşan şuradan da ulaşabileceğiniz bu güzel örgü çok ilgi gördü. Ancak yapılışını anlamak kolay olmadı. Bir önceki yazımda her ne kadar örgüde iddialı olmadığımı söylesem de epeyce çalışarak örneği çözdüm. 




Öncelikle bu örgüde başlama tekniğimi de değiştirdiğimi belirteyim.Bu tekniğe de şuradan ulaşabilirsiniz.

Gelelim örgüye: Örgüye örmek istediğimiz ilmek sayısının 2 katıyla başlıyoruz. Örneğin 20 ilmekle öreceksek 40 ilmek başlıyoruz. Bunu yapmazsak 
örgünün başlangıcı büzülüyor.





1.Sırada ters örgüyle ilk 2 ilmeği birlikte örüyoruz,şişe 2 kere ip doluyoruz. Tekrar 2 ilmeği birlikte örüyoruz ve şişe 2 kere ip doluyoruz. Sıra sonuna kadar böyle örüyoruz. 





2.Sırada düz örgüyle ilk ilmeği ve bir önceki sırada doladığımız iki ilmekten birini birlikte örüyoruz. Sırada bir dolama ilmik, bir asıl ilmik ve tekrar dolama ilmek var. Şişe tekrar 2 kere ip doluyoruz ve bu üç ilmeği birden örüyoruz.Sırada tekrar bir dolama ilmek,bir asıl ilmek ve tekrar dolama ilmek olacak. Şişe 2 kere ip doluyoruz ve bu üç ilmeği birlikte örüyoruz. Sıra sonuna kadar böyle örüyoruz. Bu ilk 2 sıra örgünün temelini oluşturuyor.




 İlk 2 sırayı tekrarladığımızda üstteki görüntü oluşuyor. Orijinal örgüde badem gibi desenler var. Alttaki resimle bademleri anlatmaya başlıyorum.




 Orijinal örnekte asıl ilmeklerin oluşturduğu direklerin birine badem örülmüş, diğeri direk olarak kalmış. 




 Bunun için ilk direkle başlıyoruz. İlk iki ilmeği ördükten sonra şişe 2 kere ip doluyoruz,2 yanında dolama ortada 1 asıl ilmek olan 3lü ilmeği örüyoruz. Tekrar  şişe ip doluyoruz,aynı yerden ilmek çıkarıyoruz.Burası bademin başladığı çatalı oluşturuyor. Direğin birine badem başlıyoruz,diğerini bırakıyoruz. Sıra sonuna kadar böyle gidiyoruz. Sonraki sıra ters,sonra düz,tekrar ters klasik temel örgüye devam ediyoruz.




 Tekrar düze geçtiğimizde bademi oluşturan çataldaki ilk direği şişe ip dolayarak 3lü olarak örüyoruz. Bademin içinde üstüste duran 3 ipin altından,arkadan ipi alarak ilmek yapıyoruz.Bu ilmeği bir kez düz örüyoruz. Sıradaki 3lü ilmeği şişe ip dolamadan (!) örüyoruz. Sıra sonuna kadar bademleri böyle, normal direkleri önce ördüğümüz gibi örüyoruz.




 Sonraki sırada ters olarak ilk iki ilmeği örerek başlıyoruz. Sırada bademi oluşturacak 5 ilmeği birden örüyoruz.ve bademimiz oluşuyor. Sıradaki direkleri 3lü,bademleri 5li olarak örüyoruz.Sıra sonuna kadar böyle devam ediyoruz.




 Sonraki sırada direklere badem başlıyoruz. Badem olanları da normal direk örüyoruz.



Ve son hali üstte ve altta.



 Bir çok kez söküp başlayarak çözdüm. Umarım anlatabilmişimdir.



19 yorum:

  1. Çok beğendim. Ayrıca başlama tekniğide güzel. Hemen paylaşayım. Hediye çekilişim var beklerim. Sevgiler:))

    YanıtlaSil
  2. Çok ilginçmiş gerçekten bayıldım:) emeğinize sağlık, uğraş verip anlatmanız büyük incelik teşekkürler:) eminim merak edip yapmak isteyenlere yardımcı olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim. Umarım anlaşılmıştır.

      Sil
  3. peşkır cımmm cok hoş bır modelmiş..bende bılmıyordum bunu guzel anlatımınla ve resımlerle bende yapabılırımç....ellerıne saglıkk...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Serpilciğim. Senin bana ihtiyacın olmazdı ama :)

      Sil
  4. Sabah ilk iş başlayacağım çok örmek istediğim bir modeldi.biraz kalın yünle mi örmek gerekiyor acaba

    YanıtlaSil
  5. Neşe hanım ben emin olamadım ipin nasıl olması gerektiğinden :) Bir deneyin bakalım.Teşekkür ediyorum ziyaretinize ve yorumunuza.

    YanıtlaSil
  6. çok güzel bir motif. tığ işi sanmıştım. ben şişle pek motif denemedim. bu iş anneme göre.bir işin nasıl yapıldığını ben anlatamıyorum yav anlatabilenlere de hayranım. çok güzel tarif etmişsin. ellerine sağlık :)
    sanki okuyunca yapabilirmişim gibi geldi. bir gün dener ve yapamazsam zaten, saçlarım elektrik çarpmış gibi havada gezer :) ve de kulaklarımdan duman çıkar. o sırada birisi gelip örgü iyi stres attırıyor demi dese hayatı tehlikeye girebilir :)bazen örgü stresin kaynağı oluyor.

    YanıtlaSil
  7. Filiz'ciğim haklısın :) İnsan çok istediği bir örgüyü yapamayınca daha beter stres oluyor ama bence sen yaparsın.
    Çok teşekkür ediyorum ve sevgilerimi gönderiyorum sana.

    YanıtlaSil
  8. gerçekten süpersiniz bu örneği nette gördüm ama çıkaramamıştım..elinize sağlık, anlatım harika teşekkürler..

    YanıtlaSil
  9. bu arada bloğunuzu ilk defa ziyaret ediyorum..iyiki rastlamışım..sizi takibe alıyorum..sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Estou muito satisfeito. Vou visitar a sua página.
    Obrigado.

    YanıtlaSil
  11. bütün yazdıklarınıza uymama rağmen malesef bir sonuç alamadım,ters-düz şeklinde ördüğüm de doladığım ipleri almakta çok zorlandım dolamada bi özellik mi var ?sürekli düz ördüğüm de daha kolay alıyorum doladıklarımı. rica etsem hem tersi hem düzü de kareleyip koyar mısınız?ayrıca ortadaki direklerde sizinkiler gibi düüzgün durmadı .:(

    YanıtlaSil
  12. bende yapamadım :((( peşkirciğim doladığım ilmekelri almakta zorlanıyorum aynısı olmuyor

    YanıtlaSil
  13. Çok güzel maşallah elinize sağlık cok hoşuma gitmişti anlatim icin tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  14. süpersiniz ne zamandır arıyordummmm

    YanıtlaSil